Wykonanie
Wczoraj na moim blogu recenzenckim opublikowałam wpis na temat fantastycznego komiksu dla
młodych czytelników pt. „Hotel
Dziwny. T. 1 – Przez zimę do wiosny”. Zachwyciłam się nim totalnie! Szczegółowo o komiksie piszę tutaj (klik). A w
skrócie plusy (i tylko plusy!) znajdziecie na grafice na dole tego wpisu. Na końcu komiksu został zamieszczony przepis na
ciasteczka zwane gościnotkami, którymi zajada się szczególnie jeden z bohaterów,
Kaki. Przepis wydał mi się bardzo prosty i ciekawy, więc postanowiłam od razu go wypróbować. I oto są, gościnotki, choć w nieco innym wydaniu niż te książkowe. Moje są bowiem bez glutenu, bez
masła i bez
białego cukru. Zwiększyłam ilość mielonych
migdałów, zamiast
mąki pszennej dałam odrobinę kukurydzianej,
masło zastąpiłam
margaryną Alsan-Bio, a
cukier biały aromatycznym
cukrem kokosowym. Gościnotki są bardzo, bardzo słodkie i mięciutkie ❤ Nie są to typowe kruche
ciasteczka, raczej pulchne,
biszkoptowe pyszności, lekko kleiste w środku, a na samych brzegach nieco chrupiące. Przynajmniej te w mojej wersji 🙂 Bardzo polecam zarówno gościnotki, jak i komiks, wydany w polskiej wersji przez wspaniałe wydawnictwo Kultura Gniewu .Gluten-free, sugar-free and dairy free almond cookies based on the recipe from the comic book „Hotel Strange.
Wake Up, Spring” .
Składniki (na 12
ciastek)2
białka jajek50 g
margaryny Alsan-Bio (w oryginale
masło)40 g zmielonych
migdałów (dodatkowo dałam dwa gorzkie
migdały, dla podkręcenia aromatu)10 g
mąki kukurydzianej50 g
cukru kokosowegoszczypta
soliMargarynę rozpuść w rondelku i odstaw do całkowitego przestudzenia.Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki:
cukier, zmielone
migdały,
mąkę i
sól.Ubij pianę z
białek. Gdy będzie już puszysta, ale nie sztywna, wlewaj stopniowo, nie przerywając ubijania, ostudzoną płynną
margarynę. Na końcu wsyp suchą mieszankę i krótko wymieszaj.Wlewaj porcje ciasta do silikonowej foremki na muffinki lub babeczki (albo do foremki metalowej posmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką), maksymalnie do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Wyjmij, odstaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie odwróć foremki nad kratką, by
ciastka z nich wypadły. Zostaw je, by całkiem wystygły.Jeśli chcesz…Poeksperymentuj z różnymi
mąkami, np.
ryżową czy gryczaną. Możesz dać mniej
migdałów i więcej
mąki (pół na pół), do posłodzenia użyć
ksylitolu, dodać szczyptę
wanilii albo
skórkę z cytryny.
Smacznego 🙂I przyjemnej lektury! Minirecenzja komiksu poniżej 🙂