ßßß Cookit - przepis na Komiksowe ciastka „gościnotki” (bez glutenu, nabiału, cukru)

Komiksowe ciastka „gościnotki” (bez glutenu, nabiału, cukru)

nazwa

Wykonanie

Wczoraj na moim blogu recenzenckim opublikowałam wpis na temat fantastycznego komiksu dla młodych czytelników pt. „Hotel Dziwny. T. 1 – Przez zimę do wiosny”. Zachwyciłam się nim totalnie! Szczegółowo o komiksie piszę tutaj (klik). A w skrócie plusy (i tylko plusy!) znajdziecie na grafice na dole tego wpisu. Na końcu komiksu został zamieszczony przepis na ciasteczka zwane gościnotkami, którymi zajada się szczególnie jeden z bohaterów, Kaki. Przepis wydał mi się bardzo prosty i ciekawy, więc postanowiłam od razu go wypróbować. I oto są, gościnotki, choć w nieco innym wydaniu niż te książkowe. Moje są bowiem bez glutenu, bez masła i bez białego cukru. Zwiększyłam ilość mielonych migdałów, zamiast mąki pszennej dałam odrobinę kukurydzianej, masło zastąpiłam margaryną Alsan-Bio, a cukier biały aromatycznym cukrem kokosowym. Gościnotki są bardzo, bardzo słodkie i mięciutkie ❤ Nie są to typowe kruche ciasteczka, raczej pulchne, biszkoptowe pyszności, lekko kleiste w środku, a na samych brzegach nieco chrupiące. Przynajmniej te w mojej wersji 🙂 Bardzo polecam zarówno gościnotki, jak i komiks, wydany w polskiej wersji przez wspaniałe wydawnictwo Kultura Gniewu .
Gluten-free, sugar-free and dairy free almond cookies based on the recipe from the comic book „Hotel Strange. Wake Up, Spring” .
Składniki (na 12 ciastek)
2 białka jajek
50 g margaryny Alsan-Bio (w oryginale masło)
40 g zmielonych migdałów (dodatkowo dałam dwa gorzkie migdały, dla podkręcenia aromatu)
10 g mąki kukurydzianej
50 g cukru kokosowego
szczypta soli
Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do całkowitego przestudzenia.
Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: cukier, zmielone migdały, mąkę i sól.
Ubij pianę z białek. Gdy będzie już puszysta, ale nie sztywna, wlewaj stopniowo, nie przerywając ubijania, ostudzoną płynną margarynę. Na końcu wsyp suchą mieszankę i krótko wymieszaj.
Wlewaj porcje ciasta do silikonowej foremki na muffinki lub babeczki (albo do foremki metalowej posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką), maksymalnie do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Wyjmij, odstaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie odwróć foremki nad kratką, by ciastka z nich wypadły. Zostaw je, by całkiem wystygły.
Jeśli chcesz…
Poeksperymentuj z różnymi mąkami, np. ryżową czy gryczaną. Możesz dać mniej migdałów i więcej mąki (pół na pół), do posłodzenia użyć ksylitolu, dodać szczyptę wanilii albo skórkę z cytryny.
Smacznego 🙂
I przyjemnej lektury! Minirecenzja komiksu poniżej 🙂
Źródło:http://nakuchennymprogu.pl/komiksowe-ciastka-goscinotki-bez-glutenu-nabialu-cukru